Hvordan smalltalke på første date?

Nervøs for din første date? Her er noen triks som kan hjelpe “smalltalken” gå bedre

Første date kan være utfordrende for mange. Du møter ofte en helt fremmed person via en datingside, og uansett er det lett å bli nervøs. Du føler du må gi et bra inntrykk og ønsker å finne morsomme og interessante samtaleemner og snakke om.

Det er typisk i slike situasjoner at man plutselig går tom for samtaleemner og ender opp med såkalt “klein stillhet”, hvor du og den andre personen sitter og ser rart på hverandre og man merker begge to tenker intenst på noe å snakke om.

Dersom du ofte havner i denne situasjonen, eller er redd for at dette skal skje, er dette helt forståelig. Det er imidlertid mye du kan gjøre for å unngå slike situasjoner, og vi skal forklare noen enkle metoder i det følgende.

Ikke vær redd for at det blir stillhet

Det verste du kan gjøre for å plutselig gå tom for samtaleemner er dersom du aktivt prøver å unngå det. Grunnen til dette er at dersom du under daten går og frykter at det skal oppstå klein stillhet, bruker du opp tankekapasiteten din.

Jo mer du frykter at klein stillhet vil oppstå, jo mindre vil du være fokusert på den andre personen og hva hun eller han har å si. Dermed vil det bli vanskeligere for deg å finne nye samtaletemaer. Du vil også bli mer nervøs og dermed mindre spontan, hvilket også vil hindre deg i å assosiere andre temaer til samtalen dere snakker om.

En bieffekt av å bruke mye kapasitet på å aktivt unngå klein stillhet er at du kan risikere å ikke være 100 % engasjert i samtalene, hvilket også ikke er attraktivt for motparten.

Det er naturligvis enkelt å bare si at trikset for å unngå klein stillhet prinsipielt er å ikke være redd for det. Derfor kan vi gå litt mer i dybden på det. Tenk deg om, hva er det du egentlig har å være redd for? At det i en liten periode blir litt stille rundt bordet/på turen eller lignende? Dersom dette skulle skje er jo ikke dette egentlig noe farlig i det hele tatt.

Den andre personen på daten ønsker jo at daten skal gå bra og det er helt normalt at det av og til oppstår litt stillhet på en date – dette skjer jo i alle sosiale sammenhenger. Det er ikke slik at den andre personen vil reise seg opp å gå dersom det er noen små pauser i samtalen. Dette har sannsynligvis også skjedd den andre personen tidligere.

Istedenfor er det bedre å tenke på hvor hyggelig situasjonen er, at du er på date med en annen person du er interessert i på et sannsynligvis hyggelig sted.

Et triks er å tenke på hva du hadde gjort dersom du hadde snakket med et barn. Hva hadde du tenkt i en situasjon hvor du snakket med niesen din på 7 år for eksempel? Hadde du vært redd for at dere skulle gå tom for samtaleemner, eller hadde du vært mest opptatt av å spøke rundt og ha det morsomt selv?

Fokuser på hva den andre personen sier

Istedenfor å være redd for at det oppstår klein stillhet er det mye bedre å rette oppmerksomheten din til hva den andre personen sier. På den måten vil du fange oppmerksomheten din, og det er mindre sannsynlig at du begynner å tenke over hva som skulle skje dersom du skulle gå tom for ting å snakke om.

Det beste med å fokusere på hva den andre personen snakker om er at du automatisk kan koble veldig mange andre samtaleemner til det dere snakker om via assosiasjon. Forestill deg at den andre parten for eksempel forteller om hva han eller hun driver med på fritiden. Det kommer fram at vedkommende sykler for å holde seg i form og har sushi som sin favorittrett.

Er du en god lytter, så blir det naturlig å holde seg innenfor emnet med å snakke om trening. For det første kan du stille spørsmål om hva den andre personen setter pris på ved aktiviteten, og andre relevante spørsmål du lurer på om emnet er utenfor ditt kunnskapsområdet. Det blir i tillegg enkelt for deg å fortelle om ditt eget forhold til trening eller andre former for fysisk aktivitet.

Har du som nevnt lyttet etter, så er sushi og mat også et tema de aller fleste assosierer med positive følelser. Du kan fortelle henne om hvor mye du elsker sushi, spesielt maki med laks og avokado. Om du ikke er glad i sushi, så er det kanskje bedre å føre samtaleemnet inn videre om hun er glad i å lage mat, og eventuelt hva hun eller han liker best å lage. Herifra kan samtalen for eksempel gå til restaurantopplevelser i Oslo, eller det verste måltidet man har spist det siste året, også videre.

Man ser altså at det nesten alltid er ting den andre personen nevner under samtalen man kan dra videre til nye og spennende samtaleemner. Det er egentlig bare å holde på sånn som eksemplifisert hele daten så blir pinlig stillhet egentlig aldri et problem.

Senk terskelen for hva du sier

Mange tenker at man hele tiden må si noe grandiost for å imponere den andre parten. Dette kunne ikke vært lenger fra sannheten. For det første kan dette ofte få deg til å virke skrytete, try hard og lite jordnær. For det andre er dette en god oppskrift for å raskt gå tom for samtaleemner å snakke om.

Det beste er å ha utrolig lav terskel for hva du sier. Ofte er det de enkle tingene som er morsomst å snakke om også. Vi ser i eksemplene nevnt i forrige punkt at man slett ikke trenger å finne opp kruttet for å skape en interessant samtale. Det viktigste er at du selv er engasjert og snakker med lidenskap.

Ha altså en lav terskel for hva du snakker om. Det er likevel greit å ha et lite filter. Unngå for eksempel å ta opp politiske eller altfor logiske temaer, da dette raskt kan ødelegge spenningen mellom deg og den andre.

Ha reservesamtaleemner

Selv om man bruker triksene over kan det likevel hende at man fra tid til annen havner i situasjoner hvor man plutselig ikke har noe å snakke om, enten du for eksempel er sliten og ikke klarer å tenke klart eller den andre personen ikke gir deg så mye å jobbe med.

Derfor kan det alltid være greit å ha et lite lager med samtaleemner som du kan returnere til dersom samtalen skulle miste piffen litt. Dette kan bare være samtaleemner som for eksempel om den andre personen liker å reise, hva yndlingsmåltiden hans eller hennes er, hvor mye du gleder deg til å bade på sommeren eller gå på ski på vinteren og lignende.

Man kommer også ofte langt med å snakke om hva man liker å gjøre på fritiden. Ved å så vidt få frem dine hobbyer kan det fort hende at dere finner en felles interesse. Det har ingenting å si om det er at du liker å gå tur i fjellet, eller sitte inne å lage nettsider. Finner dere en felles interesse vil samtalen flyte enkelt.

Dersom du skulle ha slike reservesamtaler og bruker dem er det viktig å huske på at det ikke må virke innøvd, og du må finne en passende måte å flette dem inn i samtalen på. En metode kan være å late som du ble litt overrasket av at du kom på det temaet.

Velg en passende aktivitet

Triksene over skal egentlig være tilstrekkelige, men dersom du fortsatt er redd for at du skal gå tom for temaer å snakke om kan det være en ide å velge en passende aktivitet.

Det er ikke snakk om å gå på for eksempel kino og teater hvor du slipper å snakke i det hele tatt. Det vi har i tankene er aktiviteter som en tur i byen, eller et besøk på en bar med liveband eller lignende.

I førstnevnte tilfelle vil man hele tiden få nye impulser slik at det blir lettere å snakke om ting dere opplever på veien, i sistnevnte tilfelle er det mer naturlig at det oppstår pauser i samtalen fordi dere hører litt på livebandet. Dette var bare to raske eksempler, og det er mulig å være oppfinnsom her.

Lev et spennende liv

Dette er ikke et tips til selve daten generelt. Men å leve et spennende liv vil definitivt hjelpe deg å flere samtaleemner under daten. Dersom du opplever nye ting og er åpen for nye aktiviteter og mennesker, vil det bli mye enklere å assosiere opplevelser til temaer hun snakker om.

Det vil sannsynligvis også oppstå temaer i samtalen som minner deg på noe kult du har gjort den siste tiden, som du da kan begynne å snakke om og koble til nye temaer. Dersom du lever i kjelleren til foreldrene dine og spiller på PCen hver kveld vil dette bli langt vanskeligere.

Trening gjør mester

Vi kan nesten garantere at disse tipsene vil hjelpe deg i det minste noe når det kommer til ting å snakke om på første date. Husk imidlertid at du ikke kan forvente å mestre kunsten om å være en god smalltalker på date allerede etter første forsøk.

Det krever litt prøving og feiling, og sannsynligvis vil du måtte gå på en del dater før du virkelig blir god. En måte å akselerere læringsprosessen på kan være å hele tiden øve deg på smalltalk med venner, bekjente og fremmede. Lykke til.

Her kan du lese om våre tips for hvor du burde ha første date.

Skrevet av jennie

Annonsering

Datingnorge.no er en nettportal som sammenlikner og vurderer ulike datingsider.

Som alle andre bedrifter er vi nødt til å dekke kostnadene ved å opprette siden, samt å generere profitt. Derfor mottar vi henvisningsgebyr når vi henviser en person fra vår side til en datingisde dersom vedkommende registrerer seg og/eller kjøper et abonnement.