Nordmenn har flest one night stands i verden

Nordmenn har lenge ligget på verdenstoppen når det kommer til tilfeldig sex, også kalt one nights stands. Mange gjør det for spenningen, mens andre er på jakt etter kjærligheten. For noen kan det være helt tilfeldig og føre til en del anger. 

Sexundersøkelse fra 2006 avslørte nordmenns sexvaner

I 2006 gjennomførte Durex en sexundersøkelse, og i denne undersøkelsen tok nordmenn en soleklar ledelse når det gjaldt one night stands. Faktisk svarte mer enn 70 % av de spurte nordmennene at de hadde eller hadde hatt one night stands. 

Sex med en fremmed

Det som kjennetegner one night stands er at de er helt tilfeldige, og gjennomføres med en fremmed – som du som regel ikke ser igjen. Det starter tradisjonelt som en tur på byen eller på fest med venner. Der treffer man gjerne en mann eller en kvinne som man har god kjemi med, og den gode kjemien fører til flørting som igjen leder til forventninger og ønsker. 

Med dagens hyppige bruk av sosiale medier og datingnettsider, er det også blitt mer vanlig å gjøre avtaler med mennesker man vil ha samleie med eller utvikle et forhold til. 

Hvorfor ligger nordmenn på verdenstoppen når det kommer til tilfeldig sex, spesielt når mange opplyser om anger i ettertid eller det ikke ble noe mer ut av kjemien?

Spenningen er avgjørende

Når mennesker skal fortelle hvorfor de har one night stands, bunner det ofte i spenningen. Mange mener også at sex i seg selv er en positiv ting, som det ikke skal være skam rundt. 

Eksperter mener at det i bunn og grunn handler om et samfunn og en datingkultur hvor det er mer forventninger til sex, alkohol og hygge. Sex er også mer inkludert, selv for de som ikke har noen faste partnere. 

Du blir sjeldent dømt eller sett ned på fordi du har en eller flere one night stands. Denne aksepten gjør det i tillegg enklere for flere å leve ut sine lyster, og det gjelder spesielt for de som ikke ønsker seg noen faste partnere. 

Mange føler nok på at det er noe spesielt å ta med seg en ny jente eller gutt hjem. Man kan slippe seg litt mer løs fordi man trenger ikke å være redd for å virke dum eller rar. One night stands handler for mange om en intens frigjørelse for en kveld. 

Forskjell mellom legningene og kjønn?

Det har vært en del rykter at homofile har flere one night stands enn heterofile, men undersøkelser viser at legning har lite å si for om man har one night stands eller ikke. 

Det kommer også frem at det er en del kjønnsrolleforventninger knyttet til one night stands. Disse går ut på at man tror at menn er mer aktive enn kvinner. Kjønnsroller kan også ha mye å si på hvorfor mange tror at det er mest vanlig blant homofile å ha tilfeldig sex. 

Kvinner angrer oftere

Forventning til de ulike kjønnene kan også være med på å forklare at kvinner i større grad enn menn angrer etterpå. Denne angeren har heller ingenting med frykten for graviditet eller seksuelle sykdommer å gjøre. Det handler heller ikke så mye om skam. 

Forskning på temaet viser at kvinner angrer generelt mer enn menn, og at de også i større grad er glade for at de takket nei før det utviklet seg til et samleie. Det finnes også menn som angrer, men den samme forskningen viser at menn i all hovedsak har angret at de har takket nei og at de også er mye mer glade for opplevelsen. 

Andre verdier

Forskere mener at det kan skyldes en grunnleggende forskjell mellom kjønnene, som også kan skyldes evolusjon. Kvinner bekymrer seg mer enn menn, og har også andre verdier og tanker for livet som de verdsetter i høyre grad. Forskere har lenge forventet at en mer liberal kultur skal vaske bort biologiske kjønnsforventninger og gamle kjønnsroller, men det har den enda ikke helt gjort – men det er viktig å påpeke at one night stands har blitt langt mer gledelig for begge kjønn. 

Sosiale regler for tilfeldig sex?

One night stands handler ikke bare om spenningen. For en del mennesker kan det også handle om å prøve å finne en potensiell partner. Flere jenter har tatt kontakt med «kjærlighetseksperter» på ulike datingkanaler, og lurt på hva som har gått galt siden det ikke førte til mer. Mange kvinner kan føle at de har truffet en perfekt mann på byen, mens for en del menn handler det bare om sexen og moroa. De ønsker ikke forpliktelser. Det er ikke rent sjeldent det er motsatt heller, og at det er mennene som står igjen med ønsker om mer i framtiden. 

Bør det være sosiale regler for one night stands?

Det vil nok bli vanskelig å lage sosiale regler for one night stands, men visse hensyn er det lurt å ta. For det første kan det være greit å ha kontroll over alkoholinntaket, slik at du lettere plukker opp signaler fra andre mennesker på byen, og husker hva som skjer. Det er også viktig å være våken nok til å vite at mennesket du har tilfeldig sex med faktisk ønsker det selv.

Er det en fremtidig partner du er interessert i, kan et godt tips være å nærme seg temaet forsiktig. Da sitter du igjen med en klarere idé om hva den andre parten er ute etter, og du unngår å bli trist om dere ikke høres igjen. 

Tryggere one night stands

Ikke bare ligger nordmenn på verdenstoppen når det kommer til tilfeldig sex. Vi kommer på en ganske dårlig plass når det gjelder bruk av prevensjon. Mange nordmenn oppgir at de ikke bruker prevensjon, og at de heller ikke kjenner til sexpartnerens seksuelle helse. 

Selv om one night stands skal være spennende, er det viktig at det er trygt. Ellers risikerer man å spre kjønnssykdommer, få utfordringer med kjønnssykdommer og uønskede graviditeter. Det gode, gamle kondomet i lommeboken bør kanskje være den første sosiale regelen for one night stands blant nordmenn. 

Skrevet av jennie

Annonsering

Datingnorge.no er en nettportal som sammenlikner og vurderer ulike datingsider.

Som alle andre bedrifter er vi nødt til å dekke kostnadene ved å opprette siden, samt å generere profitt. Derfor mottar vi henvisningsgebyr når vi henviser en person fra vår side til en datingisde dersom vedkommende registrerer seg og/eller kjøper et abonnement.