Hvor bør man ha første date?

Usikker på hvor du skal ta med daten på første date? Les og få noen tips

På klassiske amerikanske filmer ser man gjerne at første date foregår på kino eller en tre retters på byens fineste restaurant. Grunnen til dette er nok at dette sømmer seg bra på film. I virkeligheten anbefaler imidlertid de fleste datingeksperter ikke aktiviteter som dette på første date. I denne artikkelen skal vi forklare hvorfor, og også hvilke aktiviteter som typisk er best egnet for første stevnemøte.

Denne artikkelen er primært skrevet for menn, da det som oftest er mannen som inviterer til første date. Kvinner kan imidlertid selvfølgelig også gjøre dette, og artikkelen vil like fullt være relevant dersom du er en kvinne.

Det enkle er ofte det beste

Det er flere grunner til at første date burde gjøres så enkel som mulig. For det første vil det være mye lettere for personen du inviterer å svare ja dersom møtet ikke krever noen særlig investering. I vårt travle samfunn har folk mye å gjøre, og å invitere på en aktivitet som krever mye tid og/eller penger vil kreve mer fra den du inviterer. Derfor blir det lettere for den andre personen å si nei dersom aktiviteten høres ut som en god investering.

I tillegg til at personen du inviterer vil være mindre tilbøyelig til å bli med på date dersom den krever mye investering, vil også personen være mindre tilbøyelig til å bli med på date dersom daten «fanger». Dette gjelder særlig dersom du inviterer en person du har møtt gjennom for eksempel en datingside. Dater som «fanger» er dater som den andre personen ikke kan forlate dersom det blir klein stemning eller det viser seg at dere ikke er en match.

Dette vil typisk være dater som kinobesøk, lange turer, diverse opplevelser og lignende. Det er jo ikke sikkert at stemningen vil bli topp, og da er det greit å finne på en unnskyldning og komme seg hjem fort som mulig.

En annen ting du også står i fare for å subkommunisere dersom du inviterer til dater man må investere mye i er at du ikke har så mange alternativer i forhold til personer å dra på date med. Dette gjelder spesielt dersom du kun har snakket kort med en person på en dating app, eller dersom du for eksempel har møtt en person kort ute på byen.

De fleste single som har en del alternativer vil gjøre det første møtet så enkelt som mulig slik at personen kan undersøke om vedkommende er av interesse, før han eller hun investerer i mer ressurskrevende dater.

Dette er også en grunn til å ikke foreslå aktiviteter som kino eller theaterbesøk. Som en hovedregel vil du ønske å fremstå som om du har mange alternativer på datingfronten, og har du dette er det lite sannsynlig at du vil invitere på dater hvor du ikke kan bli kjent med den andre personen og undersøke om dette er en person du har lyst til å bli mer kjent med.

Tenk på det, hvordan skal du finne ut om den andre personen er en god match når dere bruker 3/4 av daten i stillhet i en mørk sal?

Merk at spesielt de to siste tipsene ikke alltid gjelder. Kjenner du for eksempel personen litt fra før vil det være bedre grunn til å gjøre aktiviterer som krever litt mer innsats eller er litt annerledes. Har du for eksempel også et litt annerledes image eller generelt ikke bryr deg så mye, kan det også fungere å bryte med prinsippene over. Dette er mer hovedregler enn noe annet.

Tenk på deg selv

Du burde også tenke på deg selv når du inviterer på date. Hvor mye har du egentlig lyst til å investere i en date? Dette kommer selvfølgelig ann på hvor mye du dater, men dersom du har planer om å dra på en del dater for å se litt på alternativene vil det kreve mye tid og penger å dra på kostbare og langvarige dater.

I tillegg kan jo du også havne i en posisjon hvor personen du har invitert viser seg å være en helt annen enn du trodde, særlig når det gjelder nettdating. I slike tilfeller er det greit å gjøre daten så kort som mulig.

Optimale aktiviteter til første date

Ut fra det som er skrevet hittil er det kanskje ikke så overraskende hvilke forslag over første date aktiviteter som kommer til å bli foreslått.

Optimale aktiviteter til første date vil som oftest være å ta en kaffe på en kafe på dagen, en øl eller to på kvelden på en bar, en tur i parken eller lignende.

Grunnen til at slike aktiviterer er så optimale er at alle disse forslagene krever liten tid og innsats fra begge parter. Det er også aktiviteter hvor dere kan snakke mye og finne ut om dere er en match.

En annen ting som også er viktig å huske på er at samme dag som den andre parten skal møte deg vil hun eller han sannsynligvis ha ekstremt mange unnskyldninger for hvorfor vedkommende skal avlyse møtet. Vedkommende kan være nervøs, ha en dårlig dag eller lignende.

Jo mer krevende daten vil være jo enklere vil det være at vedkommende velger å avstå fra daten i siste liten. Dette gjelder særlig dersom du har møtt vedkommende på byen eller på nettet.

Det er fordeler og ulemper med de forskjellige alernativene vi har skissert over. Den mest klassiske daten er sannsynligvis å ta en kaffe. Grunnen til dette er at det funker. Det er en lettbeint aktivitet som ikke krever noe særlig med tid og penger.

Ulempen med et kaffebesøk er at det kan bli vanskelig å få den helt romantiske stemningen. Dette blir enklere med en øl eller to på kvelden et hyggeligere sted. Slikt sett kan dette være et vel så bra alternativ.

En tur et eller annet sted i byen kan også være et godt alternativ. Fordelen med en aktivitet som dette er at mens man går vil man se ting man kan snakke om. Dermed er det lettere å unngå pinlig stillhet og lignende.

Oppsummering

Merk at dette kun er utgangspunkter. Det er absolutt mulig å finne på andre dater enn de som er foreslått her, og mange ganger vil du også kunne bryte prinsippene ved å foreslå et kinobesøk eller lignende. Det viktigste er imidlertid å forstå prinsippene bak forslagene i denne artikkelen.

Rådene i denne artikkelen er også primært ment dersom du skal invitere en person du ikke er så godt kjent med. Kjenner du personen bedre vil det ofte gjelde litt andre prinsipper enn de som ligger bak forslagene i denne artikkelen.

Da er det bare å ønske lykke til med dateforslagene. Og husk at det ikke er noen undergang dersom du får et nei, personen ikke svarer, eller lignende. Det vil alltid finnes andre fisk i havet.

Skrevet av jennie

Annonsering

Datingnorge.no er en nettportal som sammenlikner og vurderer ulike datingsider.

Som alle andre bedrifter er vi nødt til å dekke kostnadene ved å opprette siden, samt å generere profitt. Derfor mottar vi henvisningsgebyr når vi henviser en person fra vår side til en datingisde dersom vedkommende registrerer seg og/eller kjøper et abonnement.