Slik kommer du over eksen: 7 gode tips mot kjærlighetssorg

Hvordan komme over kjærlighetssorg?

Det kan føles umulig å bli glad igjen eller finne en ny når du sliter med å komme over eksen. Bruddet kan være kjempevondt, og det kan ta lang tid å komme over tapet.

Selv om en naturlig del av kjærlighetssorg er å dra på byen med venner eller krølle seg inn i et teppe og spise masse is rett fra boksen, finnes det flere grep du kan ta for å få det bedre på lang sikt. Her får du våre 7 beste tips for å komme over eksen.

Ta deg tid til å sørge

Hvor lenge varer kjærlighetssorg? Det høres kanskje motstridende ut å si at du må ta deg tid til å sørge, men skyver du stadig unna smerten kan det ta lenger tid å komme over eksen. Kjærlighetssorg er en viktig del av prosessen og er nødvendig for at savnet skal slippe taket. Du bearbeider følelser ved å la deg sørge og mimre, men samtidig bør du ikke idealisere eksen din eller gjøre forholdet bedre enn det egentlig var.

Hvor lenge kjærlighetssorgen varer avhenger av flere forskjellige ting. For eksempel, er du redd for å være alene? Kom bruddet brått og plutselig, eller har samlivsbruddet lagt i kortene over lang? Opplever du bruddet som et svik? Hadde du ekstra sterke følelser for eks-partneren din?

Alt dette kan bidra til å gjøre sorgen tyngre, og det kan hende at du trenger tid for å komme over eksen.

Hold kontakten til et minimum

Vi anbefaler å ha et så rent brudd som mulig. Ikke prøv å være venner med eksen og hold kontakten til et minimum. Det er helt greit å unngå steder hvor du kan treffe på eksen eller vennene i en periode – du må ta hensyn til deg selv fremfor å være høflig.

Prosessen blir mer komplisert om dere har barn sammen, men forsøk å ha klare regler for hvordan dere skal kontakte hverandre. Det viktigste for ungene er at dere begge samarbeider for at de skal ha det så bra som mulig i en vanskelig periode, samt opprettholder rutiner som føles trygge for dem.

En praktisk tilnærming med en viss distanse overfor eksen kan være løsningen, samtidig som dere kan samarbeide godt om samvær. Om nødvendig, kan dere få hjelp av tredjeparter til megling og kommunikasjon. Ikke bare vil det gjøre det enklere å komme over eksen, men dere unngår å bli revet med av sterke følelser og store krangler som kan gjøre bruddet vanskeligere for barna.

Ikke gjør forholdet bedre enn det var

Som vi allerede har nevnt så vidt, kan mange begynne å idealisere eksen. Det kan være fort gjort å tenke at du aldri finner noen så bra igjen, og at du aldri kan elske noen andre like høyt. Selv om du aldri vil kunne gjenskape det du hadde med noen andre, kan du faktisk finne noen som er bedre!

Neste gang du begynner å romantisere eksen, skriv deg en liste over alle ting som irriterte deg ved eksen. Prøv å ha et realistisk syn på forholdet. Bruk anledningen til å tenke over hva du ønsker å prioritere i et fremtidig forhold og hvilke verdier som er viktige for deg, slik at du kan finne noen som er en enda bedre match.

Kom deg ut blant venner

Mange som har kjærlighetssorg begynner å isolere seg. Det kan være sunt ha tid alene til å sørge og bearbeide bruddet, men du har også godt av å komme deg ut blant venner. Langvarig isolasjon og selvmedlidenhet gjør det vanskelig å komme over eksen, mens det tvert imot kan hjelpe å treffe noen du stoler på og som du kan snakke med. Gode samtaler kan hjelpe deg med å se situasjonen i et helt nytt lys.

Kom deg gjerne ut på fest, meldt deg på nye fritidsaktiviteter eller dra på spennende arrangement. Ikke bare kan du treffe nye mennesker og oppdage at det finnes andre bra partnere for deg der ute, men litt moro kan lindre kjærlighetssorgen og gi deg en kjærkommen pause fra vonde tanker.

Jobb med deg selv

Fysisk treningsaktiviteter kan hjelpe mot kjærlighetssorg, da kroppen utløser endorfiner når du er aktiv. Endorfiner er kroppens eget lykkestoff som kan dempe savnet etter eksen din og få deg til å føle deg bedre. Føler du at det er for tidlig å melde deg på et offentlig treningssenter, så er det heldigvis enkelt å investere i treningsutstyr. Du vil dessuten føle deg sprekere og sunnere, noe som også har en positiv innvirkning på hvordan du har det.

Finspissing eller tilegnelse av en helt ny ferdighet kan også gjøre underverker da det tar opptar både tid og tanker. Om du fyller tiden med å lære deg nye matretter, mestring av et nytt instrument eller tar deg et kurs i søkemotoroptimalisering; så kan mestringsfølelsen du får ut av å forbedre deg gjøre underverker på hvordan du føler deg.

One night stand og rebound kan hjelpe

En ny flørt eller en one night stand trenger ikke å være en dårlig idé. Du kommer deg ut av huset, glemmer vonde tanker en stund og får bevis på at det finnes flere fisker i havet. Så lenge du er åpen og ærlig om at du enda ikke er over eksen og du ikke fører noen bak lyset, kan det være bra for deg med litt romantikk og spenning.

Du bør imidlertid være ærlig med deg selv før du hiver deg på rebound-bølgen. Prøver du å flykte fra følelsene dine? Er du egentlig bare redd for å være alene? Vær nysgjerrig på svarene dine og ikke døm deg selv – det viktigste er at du tar gode valg, slik at du kan komme over eksen og få det bedre på sikt.

Vurder om det ligger noe annet bak følelsene

Det kan hende at du oppdager at det ikke egentlig er kjærlighetssorg som ligger bak de sterke følelsene, men snarere en frykt for å være alene. Det er fort gjort å forveksle ensomhet med kjærlighetssorg. Kanskje oppdager du at du har idealisert forholdet helt fra starten av, rett og slett fordi du har en drøm om hvordan forholdet burde ha vært.

Klarhet i egen situasjon vil gjøre det enklere å komme over de vonde følelsene og ta grep for å få det bedre. Kanskje du ikke trenger å komme over eksen, og det egentlig dreier seg om å finne ut hva du virkelig vil ha i et forhold og hvordan du kan finne den rette matchen for deg!

Skrevet av jennie

Annonsering

Datingnorge.no er en nettportal som sammenlikner og vurderer ulike datingsider.

Som alle andre bedrifter er vi nødt til å dekke kostnadene ved å opprette siden, samt å generere profitt. Derfor mottar vi henvisningsgebyr når vi henviser en person fra vår side til en datingisde dersom vedkommende registrerer seg og/eller kjøper et abonnement.